W IKEA chcemy mieć pozytywny wpływ na ludzi i planetę, dlatego uważamy, że zwierzęta powinny prowadzić godne życie. W styczniu 2018 roku IKEA Food Services AB przedstawiła program „Better Chicken”, który dotyczy zrównoważonej hodowli brojlerów w łańcuchu dostaw żywności IKEA. Składają się na niego wytyczne obejmujące dobrostan zwierząt, zdrowie publiczne oraz wpływ na środowisko naturalne na poziomie gospodarstw rolnych. Jest to pierwszy ze standardów „Better Programmes”, które obejmują wszystkie główne gatunki zwierząt w łańcuchu dostaw żywności IKEA. Pełne wdrożenie programów obejmujących wszystkie gatunki zwierząt zakończy się do 2025 roku.
Celem programu „Better Chicken” jest zagwarantowanie, że hodowla brojlerów jest zgodna z kryteriami sprzyjającymi ich dobrostanowi, dotyczącymi m. in. zapewnienia odpowiedniej przestrzeni (maksymalna gęstość hodowlana 30 kg/m²), właściwego oświetlenia, urozmaicenia warunków bytowania czy stosowania wolniej rosnących odmian o lepszych wskaźnikach zdrowotnych. Uwzględnia również odpowiedzialne stosowanie antybiotyków oraz minimalizację kluczowych, negatywnych skutków środowiskowych, takich jak np. wylesianie i zanieczyszczenia, których źródłem są nawozy zwierzęce. Część wymogów zostanie spełniona do końca 2020 roku, a zgodność ze wszystkimi kryteriami zostanie osiągnięta najpóźniej do 2025 roku.
„Better Chicken” został opracowany specjalnie w celu dopasowania go do łańcucha dostaw IKEA. Praca nad programem odbywała się na poziomie globalnym przy udziale ekspertów, organizacji pozarządowych oraz dostawców. W IKEA zawsze doceniamy konstruktywny dialog z różnymi interesariuszami, a ich ekspertyza i opinie są dla nas bardzo cenne. Opierając się na dialogu, który prowadziliśmy z Open Wing Alliance, jak również biorąc pod uwagę rozwój branży, IKEA Food postanowiła zaktualizować program "Better Chicken", aby bardziej klarownie wyjaśnić niektóre wymagania
i dostosować sformułowania do European Chicken Commitment.
Celem programu „Better Chicken” jest zagwarantowanie, że hodowla brojlerów jest zgodna z kryteriami sprzyjającymi ich dobrostanowi, dotyczącymi m. in. zapewnienia odpowiedniej przestrzeni (maksymalna gęstość hodowlana 30 kg/m²), właściwego oświetlenia, urozmaicenia warunków bytowania czy stosowania wolniej rosnących odmian o lepszych wskaźnikach zdrowotnych. Uwzględnia również odpowiedzialne stosowanie antybiotyków oraz minimalizację kluczowych, negatywnych skutków środowiskowych, takich jak np. wylesianie i zanieczyszczenia, których źródłem są nawozy zwierzęce. Część wymogów zostanie spełniona do końca 2020 roku, a zgodność ze wszystkimi kryteriami zostanie osiągnięta najpóźniej do 2025 roku.
„Better Chicken” został opracowany specjalnie w celu dopasowania go do łańcucha dostaw IKEA. Praca nad programem odbywała się na poziomie globalnym przy udziale ekspertów, organizacji pozarządowych oraz dostawców. W IKEA zawsze doceniamy konstruktywny dialog z różnymi interesariuszami, a ich ekspertyza i opinie są dla nas bardzo cenne. Opierając się na dialogu, który prowadziliśmy z Open Wing Alliance, jak również biorąc pod uwagę rozwój branży, IKEA Food postanowiła zaktualizować program "Better Chicken", aby bardziej klarownie wyjaśnić niektóre wymagania
i dostosować sformułowania do European Chicken Commitment.
Treść programu „Better Chicken” będzie regularnie sprawdzana, ponownie oceniana
i w razie potrzeby aktualizowana. Opis programu „Better Chicken” dostępny jest w załączniku PDF.
i w razie potrzeby aktualizowana. Opis programu „Better Chicken” dostępny jest w załączniku PDF.